Sadece kulağa hitap eden iletişim şekline işitsel medya denir. Radyolar bu işlevi görmektedir. Yayın yapmak dışında tanıtım ve reklam amaçlı da kullanılan radyolar yerini yavaş yavaş daha teknolojik cihazlara bıraksa da hala kullanılmaktadır. Radyolara reklamın girmesi yarım asrı geçmiştir. Bu alet sayesinde daha geniş kitlelere ulaşma mümkün hale gelmiştir. Televizyonun olmadığı dönemde en çok kullanılan cihaz olmuştur. Reklam sektörü içinde en ekonomik seçenektir. Teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte, radyo dinleme ortamı ve dinleyici kitlesi de artmıştır. 1980’li yıllara kadar sadece masa başında bulunan kutudan dinleyebildiğimiz radyolar, 80’lerle birlikte otomobillerde de dinlenmeye başlanmış, 2000’li yılların başında cep telefonlarında, ortalarında ise artık internet üzerinden de insanlara ulaşmayı başarmıştır.
Radyo Reklamları Nasıl Yapılır?
Radyo reklamı, belirli bir senaryoya göre yazılıp, bir süre zarfında okunur. Reklamın etkili olabilmesi için tek yol çarpıcı ve güzel bir sese sahip kişinin metni seslendirmesidir. Ses efekti, ikili konuşma diyaloğu, tonlama ve vurgular, bu mecranın verimli işlemesini sağlar. Çünkü hedef kitleye görmediği bir ürünü alması için öneride bulunulur. Bunun için de ikna edici olabilmek gerekmektedir. Bu veriler ışığında, bir ses stüdyosunda, eldeki senaryolarda bulunan radyo spotu, düzgün diksiyonlu kişilerce okunarak, reklam seslendirmesi yapılmış olur.
Radyo reklamları, klasik kuşaklar şeklinde, minimum 5 saniyeden başlayan sürelerle yapılabileceği gibi, programın akışı içine de yerleştirilebilir. Bu mecralarda farklı tanıtım uygulamaları da vardır. Bunlar, müzikli ve jingle içerikli reklamlar ile ses efektli ve diyalog üzerine kurulmuş spotlardır. Ayrıca tüm programa sponsorluk anlaşmasıyla da reklam alınabilir. Burada amaç, dinleyici kitlesi fazla bir programın, örneğin haber bülteninin, para karşılığı belli bir kurum ya da kuruluşa, tanıtım karşılığı satılmasıdır.
Radyo reklam tarifesi hesaplanış sistemi aynı olmakla birlikte, fiyatları radyo kanallarına göre farklılık gösterir. Fiyat tarifesi hesaplanırken saniye birim ücreti belirlenir. Günde kaç tekrar yapılacağı onaylandıktan sonra (tekrar sayısı 8 – 12 aralığındadır)bu rakam 30 ile çarpılır. Böylece firmanın kanala aylık olarak ödeyeceği rakam da belirlenmiş olur.
Radyo Reklam Çeşitleri
İşitsel medyada kullanılan reklam türleri; düz anons, ses efektli ve cıngıllı şekildedir. Reklam Ver, bu tanıtım mecrasında da planlamasıyla radyoda reklamlarınızdan verimli dönüş almanızı sağlar.
Radyo reklam çeşitleri;
-
Anons
-
Diyalog ve ses efekti
-
Müzikli veya jingle spotları gibi çeşitleri vardır.
Ürün ve hizmetiniz için hangi tanıtım yolu daha yararlı olacaksa tercih edebilir ve radyo dinleyicilerine ulaşabilirsiniz.
Neden Radyo Reklamları? – Bilmediğiniz Yönleri
Günümüzde internet ve televizyon reklamları o kadar önemli bir hale geldi ki firmalar radyo tanıtımlarına yeteri kadar önem vermiyorlar. Ancak gün içerisindeki dinleyici sayısı yadsınamayacak düzeyde. Ayrıca bu reklam türünün bilinmeyen pek çok avantajı var. Bunlardan en önemlileri:
-
Aynı anda binlerce insana ulaşmak.
-
Yurtiçi ve yurtdışı tanıtım imkanı.
-
Düşük maliyet.
-
Akılda kalmak.
-
İkna etmek.
-
Tekrarlanabilir olmak.
-
Farklı olmak ve dahası.
ADANA RADYO REKLAMLARI İÇİN BİZİ HEMEN ARAYIN : 0322 459 03 04 - 0539 683 91 56
|